LaketÓnia

LaketÓnia.com

IniciFets i LlegendesFestes i tradicionsReceptes de Cuina

Compartir en FACEBOOK
sant joan - laketania.com
Data: 23 de Juny LLoc: Catalunya

 

Revetlla o Berbena?

Encara que sembli que, en català normatiu, el nom de la nit de Sant Joan sería revetlla, el ser és que el correcte, és dir-l´hi Berbena de Sant Joan. Això és deu a que, antigament, les parelles d´ enamorats recollien aquella nit una planta anomenada Berbena, doncs hi havia la creença que, aquesta planta, portava amor i felicitat a qui la collia durant la nit de Sant Joan. Aquest fet va fer que d´ aquesta màgica nit s´ anomenes la Berbena de Sant Joan.

 

Berbena (Verbena officinalis L.)
sol - sant joan - laketania.com

La Nit més curta

Per Sant Joan es compleix el solstici d´ estiu . El sol arriba al seu zenit després del recorregut més llarg de l´ any. Així doncs, es produeix el dia més llarg i la nit més curta.

Aquesta celebració coincideix amb una festa solar molt antiga.

 

La Flama del Canigó

La popularitat de la festa de Sant Joan a tot l´ àmbit dels Països Catalans ha fet que s´ hagi intentat donar-li un caire de festa nacional, simbolitzada amb la flama del Canigó. Aquesta flama, que prové d´ una foguera encesa la nit del 22 al cim d ´ aquesta mítica muntanya , és la que encén les fogueres i obre la celebració de la festivitat de Sant Joan a un gran nombre de pobles i viles de les terres catalanes.

La creu del canigó - Sant Joan - laketania.com

 

La màgia del foc,

Sant Joan - laketania.com -  fogueraAl voltant de les fogueres de Sant Joan hi ha una gran quantitat de creences. La més universal és la que otorga als focs que cremen aquest dia virtuts remeieres, hom creu que qui salta el foc de Sant Joan té la salut assegurada per tot l´ any. En sentit de la purificació, hi ha la creença que el foc de Sant Joan espanta els éssers malèfics que infestant l´ aire.

La gràcia de l´ aigua

Sant Joan - laketania.com - aiguaDurant la nit de Sant Joan també es creu que les aigües cobren virtuts especials, exclusives d´ aquest moment de l´ any. Les fadrines veuen augmentar la seva bellesa si, en caure la mitjanit, es renten la cara mentre diuen:
"Sant Joan Baptista/apòstol i evangelista,/per la virtut que Déu us ha dat/ feu-me tornar mes maca que l´ any passat." També es creu que molts mals i nafres poden guarir-se o millorar , si es renten ben bé al punt de la mitjanit.

 

El més dolç de la festa

coca de Sant Joan - laketania.comAquesta nit és tradicional menjar coca. Antigament quan la coca es pastava a casa, era circular, solia tenir un forat al mig i la decoració de pinyons o confitures era de forma radial, la qual cosa ens fa pensar en una mena de representació del sol i en la pervivència d´ un remot ritu de caire solar. Després, quan van començar a fer-les els forners i els pastissers, es van perdre aquestes característiques, van adoptar una forma allargada i la pasta es guarnia arbitràriament amb pinyons i fruites confitades .
Es tenia per cosa obligada menjar-se la coca a l´ aire lliure , ja que es creia que fer-ho sota teulada portava desventura. Els veïns dels diferents barris solien aplegar-se per fer les coques en comú , les quals assolien grans llargades . S´ havien arribat a fer coques de dotze metres mitjançant complicades tècniques de cocció.

 

* El nostre agraïment a Agustí Esteve.
Limpieza sofas en navarra Projecte personal de promociˇ de la historia i les tradicions catalanes ľ contacte Limpieza de sofas