LaketÓnia

LaketÓnia.com

IniciFets i LlegendesFestes i tradicionsReceptes de Cuina

Compartir en FACEBOOK
Dansa de Castellterçol i Ball del ciri
Data: Darrer Diumenge d´Agost LLoc: Castellterçol (Vallés Oriental)

Castellterçol
La Festa Major
Cada any, a finals d'agost i quan s'acaba ja l'estiu, té lloc a Castellterçol la Festa Major. Potser actualment és el comiat de les vacances per a molta gent (sobretot pels escolars). Antigament però, era la celebració del final de la sega, del batre i del treball dur de tot l'estiu. En els darrers anys, el quart diumenge d'agost és el dia central de la festa, la qual comença el dissabte abans i acaba el dimarts següent. En total, són quatre dies de balls, cançons i gresca. Potser unes de les tradicions més notables d'aquesta festa són els balls de la Dansa de Castellterçol i el Ball del Ciri.

Ball del Ciri

Les Danses cerimonials

Al costat de l´ utilització religiosa de la dansa, també la societat civil que
s'organitza troba en el ball formes d'estructuració, de selecció i solemnització dels seus rituals, que ben aviat aniran adquirint entitat i difusió.

La dansa cerimonial adquireix major excel•lència en les ocasions en què es balla com a lluïment o bé quan la dansa serveix com element de selecció o de tria.

Esmentaríem com exemples notables l'elegància d'una "Morisca" de Gerri de la Sal, o La Dansa de Castellterçol, La Gala de Campdevànol...

Aquestes danses cerimonials són les que han gaudit d'una major
continuïtat i de més gran difusió, per tot això aquests balls s'han convertit en model de la dansa catalana tradicional.


Historia

Ball del Ciri 1924
Documentades des de la segona meitat del segle XVII, la Dansa de Castellterçol i el Ball del Ciri són dues danses que sempre es troben conjuntament i que donen relleu, caracteritzen i distingeixen la Festa Major de Castellterçol. Ambdues es ballen en el transcurs d’aquesta Festa Major el darrer diumenge d’agost, la Dansa, i el dilluns següent, el Ball del Ciri.

El vestuari que llueixen els balladors recrea la indumentària tradicional de les classes benestants de la pagesia catalana al segle XVIII, la qual cosa acaba de completar l’idea de cerimonial, protocol i solemnitat que les mateixes danses inspiren per si mateixes.


Dansa de Castellterçol i El Ball del Ciri
Es tracta de dues danses solemnes i cerimonials interpretades per sis parelles de balladors. Antigament, aquests els balladors eren els administradors que deixaven el càrrec aquell any i els que n’assumien el relleu per l’any següent, però actualment pertanyen a un grup dedicat exclusivament a la conservació de la Dansa de Castellterçol i del Ball del Ciri. La primera ballada, la de la Dansa, té lloc el diumenge cap a dos quarts d’una del migdia. Havent acabat l’ofici de Festa Major, els músics precedeixen les autoritats i els balladors en el seu camí des de l’església fins a la Plaça Vella. Un cop aquí, es balla la Dansa de Castellterçol, en la qual els balladors saluden les autoritats i els ofereixen les seves parelles per tal que duguin a terme el tradicional passeig de les autoritats.

Tot seguit es reprèn la Dansa amb la sardana i les pavanes per acabar la ballada amb la sardana. Un cop finalitzada la Dansa, els balladors treuen a ballar les autoritats. L’endemà, dilluns, a les sis de la tarda, les mateixes sis parelles ballen el Ball del Ciri, un ball que simbolitza l’antic relleu d’administradors o pabordes de l’altar dels Sants Màrtirs. Durant el ball, el relleu es fa efectiu de manera simbòlica quan tres de les parelles lliuren a les altres tres unes almorratxes plenes d’aigua de roses i uns ciris. Dansa de Castellterçol

Declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional el 8 de juny de 1985.

Limpieza sofas en navarra Projecte personal de promociˇ de la historia i les tradicions catalanes ľ contacte Limpieza de sofas