Tots sants - Laketania.com
Data: 1 de Novembre LLoc: Catalunya

 

Els inicis de la festa de tots sants data del segle IX, l´ església destina aquesta festivitat a la memòria de tots els sants que van esmerçar les seves vides en la propagació i la defensa de la fe cristiana. En ella s´ integren tota una sèrie de ritus Cèltics, dedicats al avantpassats. La festa de Tots sants és doncs, una festa dedicada als familiars difunts. Era costum, fer cerimònies i oracions, oferir llums, resar tres parts del rosari, dir tres misses i tocar les campanes tota la nit, a fi, de que els difunts que encara no haguessin assolit la pau, trobessin el camí. Dels costums propis de tots sants ni ha tres que encara es mantenen amb força avui dia:
La visita als difunts La Castanyada Els panellets Un conte

 

Ofrenes florals - laketania.comVisites als difunts:

La tradició de portar flors als difunts el dia 1 de Novembre (Tots Sants) o el dia 2 (Diada del Difunts) és un costum d´ origen romà. Els romans feien aquestes visites en èpoques de collita. Quan el cristianisme va adoptar el costum, va tractar de traslladar-lo a les festes majors, derivades i continuadores de les collites. D´ aquí que, en alguns llocs, encara avui el segon o tercer dia de la festa major estigui dedicat als difunts.

Amunt

 

Castanyer - laketania.comLa Castanyada

Antigament la castanyada era un àpat familiar dedicat als morts i que venia a ser la resta dels antics àpats funeraris. A més de les castanyes torrades, es mengen també moniatos i panellets i es beu vi dolç. Tradicionalment, la castanyada havia tingut un to sever i de culte, que manifestava el respecte als difunts, sovint s´ acabava la vetllada passant el rosari per les seves animes.

A l´ actualitat, la celebració a pres un aire festiu i les castanyes solen reunir les famílies i grups d´ amics per fer gatzara.

Algunes cultures tenien la creença que per cada castanya menjada la nit de Tots Sants es lliurava una anima del purgatori.

Amunt

 

tots sants - panellets - laketania.comEls panellets:

Un dels costums més dolços d´ aquest dia és el dels panellets. Antigament els panellets rarament es compraven; la gent els adquiria participant en rifes que es feien durant gairebé tot el dia , o s´ els feia a casa. Amb l´ arribada de les pastisseries, es va estendre el costum de comprar-los i les rifes van acabar desapareixent. Era costum menjar els panellets a la nit, desprès de sopar i hom els hi atorgava un sentit sagramental. Possiblement es tracta de la pervivencia dels antics pans votius, en aquest cas oferts als difunts.

Si vols fer els panellets a casa, fes click aquí, t´ expliquem com fer-ho, és fàcil,

Amunt

 

campanar - laketania.comEl Campaner borratxo.
Una conte de Tots Sants:

La festivitat de Tots Sants i la Diada del Difunts els campaners feien sonar les campanes moltes hores i amb més devoció que mai per tal de tenir les animes contentes.

Conten d´ un campaner que, per aquests dies, sempre bevia massa i tocava sense cap respecte ni mirament.
Un any, en sortir de casa seva va adonar-se, que una ombra blanca proveïda d´ un fanalet el seguia. Tot espantat, va voler despistar-la tombant per carrers i carrerons, però va ser inútil. L´ ombra va seguir el campaner fins a l´ església i va esperar-lo mentre ell tocava. En baixar, li va manar que la seguís. L´ ombra va conduir el campaner al bosc i li va donar una destral perquè aterrés un arbre, amb la fusta del qual li va fer construir un taüt. “Aquest taüt és el teu” li va dir. Després el ca dur al cementiri i li va fer cavar una fossa. “Aquesta fossa és la teva” li va dir. Tot seguit el va dur al campanar i el va penjar de la corda de la campana, la qual va començar a tocar a morts. “Aquest toc és el del teu enterrament”. L´ endemà van trobar el campaner mort dins del taüt que ell mateix s´ havia fet i a la fossa que s´ havia cavat.

 

carbassada - laketania.comHalloween o Carbassada?:

Ancestralment, molt avanç de que ens arribessin les influencies anglosaxones del Halloween, en algunes comarques catalanes, com el Ripollès, ja era tradició buidar carbasses i penjar-les dels balcons la nit de Tots Sants amb espelmes enceses dintre per tal de fer por a la gent.

Amunt

Tornar